Flyrejser

Hvis dit flyselskab går konkurs eller lukker

Her kan du læse, hvad du kan gøre, hvis du skal flyve til udlandet, og flyselskabet går konkurs. Der kan være forskel på dine rettigheder, afhængigt af om konkursen sker før eller efter, du er taget afsted.

Det har betydning for dine rettigheder, om der er tale om en pakkerejse eller om du kun har købt en flyrejse.

Dine muligheder ved flyselskabers konkurs afhænger blandt andet af:

  • om selskabet går konkurs før eller efter, du er taget afsted
  • om du har købt billetten som del af en pakkerejse – og i så fald, om den er købt direkte af flyselskabet eller via en bookingside
  • hvilket land sælgeren er registreret i
  • om du har et udestående kompensations- eller erstatningskrav hos flyselskabet.

Du har købt en flybillet, og flyselskabet går konkurs

Der er forskel på, hvordan du skal forholde dig, alt efter om du har købt flybilletten direkte hos flyselskabet, eller om du har købt den via en tredjepart, altså en bookingportal.

Flybilletten er købt direkte hos flyselskabet

Har du købt flybilletten direkte hos flyselskabet eller hos en virksomhed, der formidler rejsen for flyselskabet, afhænger dine rettigheder og muligheder af, om der er tale om en indenrigsflyvning, en udlandsrejse med ankomst eller afgang fra en dansk lufthavn eller en flyvning mellem to udenlandske lufthavne.

I nogle tilfælde kan Rejsegarantifonden hjælpe dig. Du kan læse om, hvornår Rejsegarantifonden kan hjælpe dig, i ”Ofte stillede spørgsmål”.

Flybilletten er købt gennem en bookingportal eller en formidler

I nogle tilfælde er det bookingportalen, der skal ombooke din flybillet eller tilbagebetale pengene til dig, når flyselskabet går konkurs. Det er fx tilfældet, når det er bookingportalen, du køber flybilletten af. Derved påtager bookingportalen sig et større ansvar, end hvis den kun formidlede et køb på flyselskabets hjemmeside.

I andre tilfælde er bookingsiden blot en formidler, som ikke modtager dine penge ved køb af flybilletten. Derved står du i samme situation, som hvis du havde booket direkte på flyselskabets hjemmeside. Har du købt flybilletten hos en virksomhed, der blot formidler køb af flyrejser hos flyselskabet, skal det fremgå meget tydeligt af aftalen.

Hvis du er i tvivl om bookingportalens ansvar, så kan du søge hjælp og vejledning hos Forbruger Europa.

Du har købt en pakkerejse, og flyselskabet går konkurs

Konkursen sker, når din pakkerejse er begyndt

I langt de fleste pakkerejser, herunder charterrejser, indgår en flybillet. Går flyselskabet konkurs, mens du er afsted på en pakkerejse, skal rejsearrangøren sørge for at få dig hjem igen med et andet flyselskab.

Nogle gange kan pakkerejsen fortsætte som planlagt, andre gange må den afbrydes. Hvis det sidste er tilfældet, kan du have ret til et afslag i prisen.

Efter behov skal rejsearrangøren hjælpe dig ude på rejsemålet, indtil det er muligt at skaffe hjemtransport. Hvis det betyder, at du fx skal overnatte en nat mere på din destination, skal rejsearrangøren sørge for det – uden at det skal koste dig noget.

Konkursen sker, inden du skal afsted på pakkerejse

Går flyselskabet konkurs inden din afrejse, skal rejsearrangøren sørge for at få dig af sted til destinationen med et andet flyselskab. Kommer du senere frem end planlagt, kan du have ret til et afslag i prisen. Kan rejsearrangøren slet ikke kan få dig frem til destinationen, har du ret til at få alle pengene tilbage fra rejsearrangøren.

OBS: Hvis rejsearrangøren er registreret i et andet EU-land end Danmark, er du stadig dækket, men landenes retningslinjer er ofte forskellige. Kontakt Forbruger Europa for at få hjælp og vejledning.

Læs mere om pakkerejser her

 

Ofte stillede spørgsmål, når flyselskabet går konkurs eller lukker

Hvis et flyselskab lukker og derfor aflyser afgange, skal flyselskabet i henhold til EU-forordningen om flypassagerers rettigheder tilbyde dig valget mellem disse tre muligheder:

  • Du får pengene for billetten refunderet inden syv dage
  • Din rejse bliver omlagt ved førstgivne lejlighed til dit endelige bestemmelsessted, evt. med et andet flyselskab, eller
  • Du bliver ombooket, evt. med et andet flyselskab, til en anden afgang til din endelige destination på en senere dato efter dit eget valg.

Det er ikke nok, at flyselskabet kun tilbyder at refundere pengene for din flybillet. Du har ret til frit at vælge mellem de tre ovenstående muligheder. Hvis der opstår ekstraudgifter i forbindelse med en ombooking, er det flyselskabet, der skal dække merudgiften.

Er der tale om en indenrigsflyvning i Danmark, er du ikke dækket af Rejsegarantifonden.

I nogle tilfælde kan du kræve pengene tilbage fra kortudstederen, typisk din bank, hvis du har betalt med et internationalt kreditkort. Har du betalt kontant eller med Dankort, kan du anmelde dit krav i konkursboet. Du må selv sørge for hjemtransport.

Er du taget af sted på rejsen, når flyselskabet går konkurs, og har din flybillet både udrejse fra og ankomst til en dansk lufthavn, er du dækket af Rejsegarantifonden. Det er et krav, at flyselskabet er registreret i fonden.

Fonden vil i det tilfælde sørge for din hjemtransport, ligesom fonden skal sørge for overnatning og andre væsentlige fornødenheder eller yde en rimelig godtgørelse for tab, der skyldes flyselskabets konkurs. Du skal derfor kontakte Rejsegarantifonden, hvis du står på destinationen og ikke kan komme hjem som følge af flyselskabets konkurs.

Går flyselskabet konkurs inden afrejsen, kan Rejsegarantifonden i nogle tilfælde tilbageføre en del af

flybillettens pris, hvis der er tilstrækkelige midler i fonden. Der fratrækkes altid en selvrisiko på 1.000 kr. per person. Er der alene tale om en indenrigsflyvning i Danmark, er du ikke dækket af Rejsegarantifonden.

Har du betalt med et internationalt kreditkort, kan du bede kortudstederen om at tilbageføre pengene for billetkøbet til din konto. Hvis du har betalt kontant eller med VISA/Dankort, er din eneste mulighed at anmelde dit krav i konkursboet.

OBS: Ovenstående gælder ikke ved pakkerejser, hvor det er rejsearrangøren, der skal hjælpe dig i tilfælde af flyselskabets konkurs.

Du kan læse mere på rejsegarantifondens hjemmeside.

Rejsebureauer, der sælger pakkerejser i EU-lande samt Norge og Island, er forpligtede til at stille garanti i tilfælde af konkurs og insolvens, så deres kunder kan blive transporteret hjem.

Men der kan være forskellige ordninger fra land til land. Derfor er det en god idé inden købet at spørge rejsebureauet om hvilken dækning, der gælder for netop din rejse.

Hvis rejsebureauet hører hjemme uden for EU/EØS-området, kan du ikke være sikker på, at der findes en rejsegarantiordning. Du kan derfor risikere, at du selv må arrangere og betale hjemrejsen, hvis rejsebureauet går konkurs under din rejse.

Gode råd

  • Vælg et rejsebureau, der er tilsluttet en garantiordning, hvis du vil være sikret hjemtransport ved konkurs
  • Sørg for, at du ved køb af rejsen modtager information om, hvordan du skal forholde dig, hvis rejsebureauet går konkurs
  • Læs mere hos den danske rejsegarantifond.