Køb af varer og ydelser
Undgå problemer med skjulte og uønskede abonnementer
Pas på de mange tilbud på nettet om gratis prøvepakker eller billetter og gavekort med store rabatter. Du risikerer at blive bundet til et abonnement, uden at du er klar over det. Læs her om dine rettigheder, hvis du modtager en uønsket prøvepakke eller modtager en regning for et abonnement, du ikke har bestilt.
Ofte stillede spørgsmål om uønskede abonnementer mv.
Modtager du en uberettiget opkrævning fra et inkassofirma eller en advokat i et andet land, skal du sørge for at gøre indsigelse på skrift til både sælgeren og til inkassofirmaet. Du skal oplyse, at du ikke kan acceptere kravet. Har du modtaget en bekræftelse på opsigelse af abonnement, skal du vedhæfte bekræftelsen.
Når du har gjort indsigelse, må inkassofirmaet ikke sende dig flere rykkere. Hvis inkassofirmaet derefter vil forfølge kravet mod dig, skal de gå til en dansk domstol – men det gør de ofte ikke.
Det er vigtigt, at du ikke er passiv, men reagerer så hurtigt du kan, når du har modtaget opkrævningen.
Får du et krav, som kan være korrekt, men ønsker du at klage, så bed selskabet om at oplyse, hvordan du skal klage.
Du kan opleve, at en virksomhed med filialer i både Danmark og et andet land sender et inkassokrav. I de tilfælde skal du sende din skriftlige indsigelse til begge filialer. Husk at dokumentere din indsigelse, fx ved at tage et skærmbillede, inden du trykker på send.
I Danmark er forældelsesfristen tre år. I andre lande kan fristen være længere.
Hvis du alligevel fortsat modtager rykkere, kan du oprette en klage ved Forbruger Europa, hvis der er tale om en virksomhed i et andet EU-land, Norge eller Island. Læs mere på forbrugereuropa.dk.
Hvis du føler dig chikaneret eller presset af et firma, der fx hyppigt ringer til dig og fremsætter et krav, kan du melde firmaet til Rigspolitiet.
Hvis det er et dansk firma, kan du melde dem til Forbrugerombudsmanden på forbrugerombudsmanden.dk.
En sælger må ikke sende et krav imod dig til inkasso, medmindre sælgeren kan dokumentere, at du skylder penge for en vare eller ydelse. Hvis du ikke har bestilt noget hos sælgeren, vil det være svært for ham at bevise et køb.
Modtager du et inkassobrev, hvor det fremgår, at du har bestilt varer, som du ikke har betalt, skal du straks kontakte inkassobureauet eller advokaten skriftligt og oplyse, hvorfor du mener, du ikke skal betale. På den måde kan du dokumentere, at du har gjort opmærksom på fejlen. Du risikerer at blive forpligtet til at betale for varerne, hvis du er passiv og ikke reagerer på inkassobrevet. Husk altid at gemme en kopi af din indsigelse.
Hvis du tidligere har klaget til sælgeren, kan du sende kopi af din indsigelse. Bed inkassobureauet om at vise dokumentation for deres krav og afvis at betale, medmindre kravet bliver dokumenteret.
Sådan gør du, hvis du modtager et krav
- Klag straks til sælgeren og forlang dokumentation for kravet. Gem altid kopi af din klage
- Klag straks til inkassobureauet, hvis du modtager et inkassobrev. Gem altid kopi af din klage
- Betal ikke, medmindre du får dokumentation for kravet.
Opdager du, at datingsiden fortsætter med at hæve penge, efter du har opsagt dit abonnement på dating, skal du straks kontakte datingsiden.
Kan du ikke få løst problemerne ved at henvende dig til datingsiden, kan du klage til Center for Klageløsning, hvis der er tale om et dansk firma, og hvis abonnementet har kostet mere end 1.050 kroner.
Læs mere om forbrugerklagesystemet på forbrug.dk
Er datingsiden hjemmehørende i et af de andre EU-lande, Norge eller Island, kan du henvende dig til Forbruger Europa, som tilbyder gratis vejledning og klageadgang. Læs mere på forbrugereuropa.dk
Bliver de billeder, du har uploadet på din profil, misbrugt til markedsføring, så kontakt i første omgang datingsiden. Kan I ikke finde en løsning, kan du kontakte Forbrugerombudsmanden på forbrugerombudsmanden.dk
Du har som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret, når du opretter en datingprofil på nettet. Dog vil datingsider ofte bede dig om at acceptere, at fortrydelsesretten bortfalder, fordi abonnementet begynder i samme sekund, som du gennemfører oprettelsen. Det skal fremgå tydeligt ved oprettelsen, at din fortrydelsesret bortfalder, for at aftalen er gældende.
Gem en kopi af aftalen, så du senere kan se, hvad du har bundet dig til. Tag eventuelt et skærmbillede af aftalen.
Det er vigtigt, at du læser datingsidens aftalevilkår grundigt igennem, inden du køber et abonnement på dating på nettet. Du er kun bundet af abonnementet, hvis du er blevet gjort opmærksom på, at du er bundet af et medlemskab, eller at det koster penge.
Undersøg blandt andet, hvor lang tid du binder dig, og hvordan du opsiger abonnementet igen. Kan du ikke finde tydelig information om fx bindingsperioden, prisen og fristen for at opsige abonnementet, så vær varsom med at tilmelde dig datingsiden.
Nogle datingsites tilbyder et velkomsttilbud, hvor du får den første måned gratis. Derefter er du bundet af et medlemskab, der koster penge. Andre datingsites tilbyder et gratis medlemskab med mulighed for at opgradere til et medlemskab, der koster penge. Har du tegnet et prøveabonnement på dating på nettet, så vær derfor særligt opmærksom på, om aftalen med datingsiden automatisk fortsætter efter prøveperioden, så du er bundet af aftalen, indtil du selv opsiger den.
Tjek også, om du tilmelder dig Betalingsservice, og hold løbende øje med din konto. Undersøg desuden, om du accepterer at modtage reklamemateriale og nyhedsbreve, når du tilmelder dig datingsiden
Forbruger Europa har fået flere henvendelser fra forbrugere, der får uventede opkrævninger fra Norwegian Lab. Mange oplever, at virksomheden er svær at komme i kontakt med, og flere fortæller, at de bliver truet med inkasso over betaling for en abonnementsordning, de ikke var klar over, da de udfyldte deres oplysninger på virksomhedens hjemmeside.
Vi råder dig til, at du lader være med at betale, hvis du bliver opkrævet af Norwegian Lab, hvis ikke du blev gjort tydeligt opmærksom på betalingen og accepterede beløbet, da du besøgte hjemmesiden.
Modtager du efterfølgende et brev om inkasso, bør du protestere, hvis du er uenig. Virksomheden har herefter pligt til at dokumentere, at der er indgået en gyldig aftale, hvor du kendte og accepterede betingelserne.
Lovgrundlag: Dine rettigheder ved aftaler om abonnementer
Forbrugeraftalelovens § 23-28 (fortrydelsesret og hvor længe man kan være bundet af en løbende aftale i Danmark)
Forbrugerombudsmandens notat om oplysningspligt ved abonnementer
Forbrugerrettighedsdirektivet art 6 stk. 1 e (oplysning om den fulde pris) og artikel 9 om fortrydelsesretten