Køb af varer og ydelser

Regler for køb og salg af kopivarer i Danmark og andre EU-lande

Her kan du læse om reglerne for kopivarer i Danmark og i de andre EU-lande. Du kan også blive klogere på, hvad du bør være særligt opmærksom på ved kopivarer, og hvordan du undgår at blive offer for svindel med kopivarer på falske webshops.

Ofte stillede spørgsmål om regler for køb og salg af kopivarer

Mange kopivarer bliver markedsført meget troværdigt og solgt til en høj pris. Derfor kan du let blive narret til at tro, at det er en original vare, du har købt.

Hvis du ikke har fået oplyst, at varen er en kopivare, og markedsføring og pris virker troværdig, vil aftalen være ugyldig, fordi du købte varen i den tro, at den var original. Dermed vil du have ret til at få pengene tilbage inklusiv det, du har betalt for fragten.

Kopivarer købt i EU:

Har du købt en kopivare, som du troede var original i et EU-land, har du krav på enten at få pengene tilbage eller leveret den originale vare. Du kan også vælge at bruge din fortrydelsesret. Her skal du dog selv betale for at sende varen retur til sælgeren.

Kopivarer købt uden for EU:

Har du købt en kopivare uden for EU, fx i USA eller Kina, kan du ikke være sikker på at have de samme rettigheder.

Uanset hvor du har købt varen, bør du klage skriftligt til sælgeren hurtigst muligt og kræve den originale vare eller pengene tilbage.

Tjekliste

 • Brug din fortrydelsesret, hvis du har handlet inden for EU
 • Klag til sælgeren hurtigst muligt. Hvis du skal bruge en klageformular på hjemmesiden, så tag et skærmprint, inden du trykker send, så du kan dokumentere din klage
 • Kontakt din bank. Måske kan de tilbageføre pengene fra købet til din konto
 • Klag til Forbruger Europa, hvis varen er købt inden for EU. Læs mere her

Hvad skal jeg holde øje med, hvis jeg vil undgå kopivarer på nettet?

Svindlerne bliver bedre og bedre til at efterligne ægte hjemmesider. Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også. Herunder får du tip til at spotte falske hjemmesider og kopierede varer.

 • Læg mærke til webadressen. Autoriserede forhandlere af mærkevarer vil sjældent navngive webadressen med et designnavn i kombination med ord som udsalg eller outlet, fx pantonstoleoutlet.dk.
 • Tjek forhandlerens hjemland. En dansk webadresse (.dk) kan sagtens dække over en forhandler, der er etableret i udlandet, fx Kina eller USA. Du kan søge på DK Hostmaster eller Whois.com efter information om virksomheden.
 • Mærkeligt sprog eller skæve priser. Mange falske webbutikker er maskinoversat og det giver tit et dårligt sprog med underlige sprogfejl - eller skæve priser som fx 355,87 Euro. Luksusmærker er sjældent på tilbud og slet ikke til dumpingpriser. Hvis der reklameres med stærkt nedsatte varer, bør du være på vagt.
 • Bed om bevis for at en vare er original. Nogle sælgere af falske varer bruger billeder af ægte varer og lægger sig tæt op ad prisen på originalproduktet for at kamuflere, at produktet er en kopi. Hvis der er tale om mærkevarer, så bed forhandleren om et bevis for at det er en originalvare.
 • Hvad skriver andre forbrugere. Undersøg, om andre forbrugere har oplevet snyd og modtaget kopivarer fra netbutikken. Ofte finder du nyttig information på anmeldelsessider på nettet.
 • Søg oplysninger på ”About”-siden. Netbutikker i Danmark og EU, har pligt til at give dig en række oplysninger om butikken, betalingsmuligheder, fortrydelsesret osv. Ofte udfolder ægte butikker fortællingen om deres virksomhed på ”About”-siden. Mangler den fortælling, tyder det på, at der er tale om en ”fupbutik”.
 • Find kontaktoplysninger. Seriøse netbutikker oplyser gerne om firmanavn, adresse, virksomhedsnummer, telefonnummer og e-mail. Overvej at finde en anden side at handle på, hvis sælgeren ikke skriver sine kontaktoplysninger på hjemmesiden.

Her kan du se hvilke oplysninger netbutikken skal oplyse. 

Betal med kreditkort

Det er normalt mest sikkert at betale med et internationalt betalings- eller kreditkort, hvor du indtaster kortnummer og udløbsdato. Når du betaler på den metode, kan banken tilbageføre pengene, hvis varen fx ikke dukker op.

Mærkningsordninger

E-mærket er en frivillig mærkningsordning for sikker nethandel, der er stiftet af bl.a. Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv. På emaerket.dk kan du søge på de danske webbutikker, der er e-mærket og lever op til e-mærkets forbrugerbeskyttende krav. (LINK)

Her kan du læse om lignende mærkningsordninger i andre EU-lande. 

Sikker Shopping

Sikker shopping er et nyt gratis digitalt værktøj til at styre uden om svindelsider. Med programmet vil man i sine søgeresultater få vist et rødt advarselsikon ud fra de webshops, som e-mærket mistænker for at være falske.

Programmet er lanceret af e-mærket, med støtte fra TrygFonden. Du kan hente det gratis i Chrome Webshop til din browser på computeren.

Læs mere om Sikker shopping på emaerket.dk/sikkershopping.

Kopivarer kan udgøre en risiko for din sikkerhed og sundhed, da de ikke er underlagt samme kontrol af myndighederne, som originale varer. Derfor kan der være risiko for, at de materialer, der er brugt til kopivaren, ikke overholder gældende sikkerhedsstandarder.

Overvejer du at købe kopivarer på nettet, skal du være særlig opmærksom på:

 • Lovlighed – nogle produktkategorier kræver en særlig tilladelse fra myndighederne, fx lægemidler
 • Produktsikkerhed – nogle kopivarer overholder ikke de gældende lovkrav til produktion, materialer eller sikkerhed. Derfor kan de udgøre en sikkerhedsrisiko, når du bruger dem, fx kan de give elektriske stød eller antænde
 • Sundhedsfare – For producenter af kopivarer er det profitten, der tæller. De bruger gerne billige, men sundhedsskadelige stoffer. Kopisterne behøver ikke at tænke på deres omdømme eller kvalitet, da det er originalproducenterne og dig som forbruger, der lider skade 

Læs mere om sikkerhedsrisiko ved brug af kopivarer på jegvælgerægte.dk.

Til privat brug kan du lovligt købe kopivarer på nettet fra udlandet. I Danmark er det ikke ulovligt at eje kopivarer, men det er ulovligt at sælge kopivarer, og videresalg kan blive straffet med bøde.

Der findes ingen fælles regler for køb af kopivarer i EU. Hvis du køber kopivarer over nettet i et land uden for EU, skal du være opmærksom på, at SKAT har ret til at tilbageholde varerne. Herefter vil det være op til firmaet med rettighederne til originalvaren, om de vil anlægge sag for at kræve erstatning. Det er derfor en god idé, at undersøge, hvor varen sendes fra.

Det er ikke tilladt at sælge kopivarer i Danmark, uanset om du har købt kopivaren i Danmark eller et andet land. Salg af kopivarer i Danmark straffes med bøde.

Der er ingen fælles regler for handel med kopivarer i EU. I nogle lande, fx Frankrig, Portugal og Italien, er det ulovligt, og du kan risikere store bøder hvis du køber eller er i besiddelse af kopivarer.

Der findes ingen fælles regler for køb og brug af kopivarer i EU. De enkelte lande bestemmer selv, om det er lovligt for dig som forbruger at købe eller være i besiddelse af kopivarer.

I nogle EU-lande er det ulovligt at købe eller besidde kopivarer, og din kopivare kan blive konfiskeret, og du risikerer at blive idømt store bøder for køb eller besiddelse af kopivarer, fx i Italien, Frankrig og Portugal. Det gælder også, selvom du lovligt har købt kopivarerne i et andet land.

Inden du rejser ud i Europa, skal du derfor være opmærksom på, om du medbringer kopivarer, og om det vil være en overtrædelse af lovene i det land, du rejser til eller igennem.

Det er tilladt at indføre kopivarer i Danmark, som er købt på en rejse i et andet EU-land, hvis det er til privat brug. Hvis du køber kopivarer på en rejse i et land uden for EU, må du også tage dem med til Danmark, hvis den samlede værdi ikke overstiger 3.250 kr., og du har dem med i din bagage.

Tjekliste

 • Undersøg reglerne for kopivarer i de lande, du rejser i
 • Undgå at medbringe kopivarer til andre lande
 • Vær varsom med at købe kopivarer på rejser.

Lovgrundlag: Køb og handel med kopivarer

Lov om ophavsrettigheder