Nyheder

Klager i 2022: Lær af tendenserne

I 2022 talte Forbruger Europa med danske forbrugere, der havde meget forskellige udfordringer. Vi dykker ned i de væsentligste tendenser, og hvad du kan lære af dem.

1. Undersøg dine rettigheder, inden du flyver

”Forbruger Europa har fået allerflest henvendelser om flyrejser: Alt fra udfordringer med bagagen til manglende kompensation for aflyste fly. Sagerne viser, at der er et stort behov for oplysning om forbrugerrettigheder i forbindelse med flyrejser,” siger leder i Forbruger Europa, Lars Arent.

Forbruger Europa har fx talt med Josephine Valentiner, der endte med at købe nogle væsentlige dyrere flybilletter, da hendes fly blev aflyst i Malaga. Hun vidste ikke, at flyselskabet ikke havde levet op til reglerne og tilbudt hende en ombooking, før hun kom hjem og blev gjort opmærksom på det. Det lykkedes at få kompensation, men det kan være svært på bagkant. Læs hendes historie

2. Undersøg, hvem du handler med

”Vi ser mange sager, hvor forbrugerne ikke er klar over hvilken virksomhed, der er den egentlige aftalepart, der kan stilles ansvar, hvis der opstår problemer. Det kan resultere i, at de for sent opdager, at det fx er en virksomhed med et dårligt omdømme, eller at de ender med at blive sendt rundt mellem mange forskellige parter, når de forsøger at klage,” siger Lars Arent.

Da Peter Kandrup skulle have refusion pga. et aflyst fly, vidste han fx ikke, at det ikke var formidleren Momondo, han handlede med, men i stedet et andet rejsebureau, han ikke kendte på forhånd: Han googlede dem, og de havde ikke fået de bedste anbefalinger. Desuden skulle han også i dialog med Singapore Airlines, da det var deres fly, SAS brugte. Læs hans historie

På en rejse i Malaga blev Birger overrasket, da han pludselig skulle underskrive en kontrakt og betale et depositum for den bil, han havde lejet og betalt for hjemmefra. Han skrev under på en kontrakt, og endte med at betale dobbelt for sin forsikring. Han havde booket bilen gennem en formidler, men de kunne ikke hjælpe ham, og da han først google den egentlige udlejningsvirksomhed, havde de ikke fået gode anmeldelser. Læs hans historie

3. Vær opmærksom, når du handler på nettet

Igen i år har vi fået mange sager vedr. online-handel. Der har været rendyrket scam, hvor forbrugere troede, de tilmeldte deres biler til en gratis online-vurdering, men endte med at blive opkrævet og truet med inkasso, hvis ikke de betalte. Der har også været fokus på abonnementsfælder, hvor forbrugere troede, de bestilte et enkeltstående produkt, men endte med at blive opkrævet for flere måneder – og igen truet med inkasso, hvis ikke de betalte.

Det skete bl.a. for 29-årige Monika, der gik til Forbruger Europa med sin sag. Læs hendes historie

Læs mere om tendenserne inden for online-handel, og få råd til, hvordan du undgår fælderne

Forbruger Europas nyhedsbrev

Forbruger Europa udsender jævnligt nyhedsbreve med gode råd og nyheder om forbrugerrettigheder i EU inden for en lang række områder, fx flyaflysning, leje af bil, køb af varer og fortrydelsesret.