Nyheder

”Det gik op for os, at vi havde nogle rettigheder”

Når dit fly bliver aflyst, står du stærkere, hvis du kan dokumentere, at du har kontaktet flyselskabet og spurgt om en ombooking. Det oplevede Josephine Valentiner, da hun skulle hjem fra Malaga.

Efter at have haft en solrig ferie i den spanske by Malaga, blev hjemturen mere besværlig, end Josephine havde regnet med. Da hun, hendes kæreste og søster skulle tilbage mod koldere temperaturer, var flyet først forsinket tre timer. Derefter blev det aflyst, da der manglede personale. Og hvad gør man så?

"Vi rendte rundt som hovedløse høns, der ikke vidste, hvad vi skulle gøre. Der var ikke nogle fra flyselskabet, da de var på den anden side af lufthavnen, hvor vi ikke havde adgang, når først vi var igennem sikkerhedstjek", siger hun.

Mange kender ikke deres rettigheder

Trioen kontaktede flyselskabet på telefon, men de blev ikke tilbudt en ombooking – i stedet blev de tilbudt refusion. Derfor fandt de et hotel, hvor de kunne overnatte. De bookede nogle nye – væsentligt dyrere –billetter og kom hjem dagen efter. Efterfølgende fandt de ud af, at flyselskabet ikke havde tilbudt dem at få ombooket billetterne, hvilket de skal efter EU-regler:

Vores familier fortalte os, at vi havde nogle rettigheder: At vi kunne være berettiget til kompensation pga. den sene aflysning, og at vi måske kunne få dækket den ekstraudgift, vi fik, da vi købte nye billetter.

Ikke alle får tilbudt det, de har krav på

Derfor kontaktede de Forbruger Europa, der har mange sager, der minder om Josephines:

"Vi taler ofte med rejsende, der ikke har fået tilbudt det, de havde krav på: Hvis flyselskabet tilbyder refusion, og du takker ja til det, så afskriver du samtidig muligheden for at få dækket ekstraomkostninger til hotel og mad. I hvert fald kan det være svært at kræve på bagkant", siger jurist i Forbruger Europa, Anna Præcius Lunde.

Det samme var tilfældet i denne sag, hvor der ikke var noget skriftlig dokumentation:

Josephine havde stået stærkere, hvis hun havde sendt flyselskabet en skriftlig mail, hvor hun gjorde opmærksom på, at hun ville foretage om ombooking. Når der ikke er dokumentation, kan det nemlig gøre det svært at få den kompensation, du reelt har krav på.

Ideelt set skal du kontakte flyselskabet på telefon, da det ofte er hurtigst, og derefter sende en mail om, at du ønsker at blive ombooket af flyselskabet selv – eller selv ombooker til den næste ledige afgang.  

"Det kan dog være svært i praksis, når man ligesom Josephine, står i en hektisk situation i en fremmed lufthavn. Derfor er det et vigtig at gøre danske rejsende klogere på deres rettigheder, så de ved, hvad de skal gøre, hvis de havner i den situation."

Heldigvis lykkedes det alligevel at få skaffet fuld kompensation i denne sag:

"Efter at Forbruger Europa tog min sag, fik vi dækket alle udgifter: Både udgifter til hotel, mad og drikke og de ekstra udgifter, vi havde i forhold til ombooking. Nu ved jeg også, hvad jeg skal gøre, hvis jeg havner i den situation igen. Så sørger jeg for at have skriftlig dokumentation på, at jeg har kontaktet flyselskabet, og jeg kan samtidig gøre flyselskabet opmærksom på, hvad jeg har krav på", siger Josephine.

Læs mere om dine rettigheder

Forbruger Europas nyhedsbrev

Forbruger Europa udsender jævnligt nyhedsbreve med gode råd og nyheder om forbrugerrettigheder i EU inden for en lang række områder, fx flyaflysning, leje af bil, køb af varer og fortrydelsesret.

Når du tilmelder dig, giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid afmelde dig og derved trække dit samtykke tilbage. Se Forbruger Europas privatlivspolitik.

Se tidligere udsendte nyhedsbreve