Nyheder
Hollandsk regering giver grønt lys til KLM vouchers
Den hollandske regering har givet grønt lys til at hollandske flyselskaber, herunder selskabet KLM, udsteder vouchers til de forbrugere, som har fået aflyst deres flyafgang i forbindelse med Coronavirus. Det informerer det hollandske Forbruger Europa-kontor om.
Opdatering 15. maj 2020: KLM har nu ændret sin refusionspolitik og tilbyder fremover kunder med billet til en aflyst afgang valget mellem refundering eller voucher. Det skriver KLM på deres hjemmeside. Nedenstående gælder derfor ikke længere. Du kan læse mere om dine rettigheder, hvis dit fly med KLM eller Air France er aflyst, i denne nyhedsartikel.
Informationerne i følgende tekst tager udgangspunkt i situationen, som den så ud den 08. april 2020.
Hvis dit fly bliver aflyst, har du ret til at vælge mellem at få pengene tilbage eller at blive ombooket. I forbindelse med Coronavirus-pandemien, tilbyder mange flyselskaber nu forbrugerne at modtage fx vouchers eller cash points i stedet for at få refunderet beløbet med det samme.
Det danske Forbruger Europa kontor modtager i øjeblikket mange henvendelser fra danske forbrugere, der får tilbudt en voucher fra blandt andre KLM.
Det er en måde for flyselskaberne at få sikret noget likviditet i en tid, hvor de er meget pressede. Ifølge EU’s flypassagerforordning er det i sidste ende forbrugeren, der har valget – men situationen taget i betragtning, kan det være værd at overveje at acceptere en voucher fra fx KLM,
siger Lars Arent, leder af det danske Forbruger Europa-kontor.
Vouchers kan være udformet forskelligt, og det er derfor vigtigt, at forbrugerne nøje sætter sig ind i de konkrete vilkår for brug og muligheden for at få penge i stedet, hvis man ikke bruger den.
Inden man takker ja til en voucher i stedet for tilbagebetaling af billetprisen ved en aflyst flyrejse, skal man gøre sig klart, at der kan være en risiko for tab i forbindelse med konkurs, hvis man accepterer en voucher,
siger Lars Arent.
De hollandske myndigheders krav til flyselskaberne, for at de kan udstede vouchers i stedet for at give pengene tilbage, er:
- At voucheren er gyldig i 12 måneder
- At forbrugerne efter de 12 måneder, hvis voucheren ikke er benyttet, kan få pengene udbetalt
- At initiativet til at udbetale pengene ligger hos flyselskabet. Flyselskabet skal kommunikere dette til kunderne på en klar måde.
Du kan læse mere på det hollandske Forbruger Europa-kontors engelske hjemmeside.
Hvad siger reglerne?
Ifølge EU's flypassagerforordning kan et flyselskab ikke kræve, at du accepterer en voucher eller tilsvarende tilgodebevis. Hvis du takker nej til en voucher, har du stadig ret til at få pengene tilbage eller blive ombooket, hvis din afgang er aflyst.
Du kan læse mere om dine forbrugerrettigheder i forbindelse med Corona-situationen på vores temaside: Coronavirus og rejserettigheder.
Forbruger Europas nyhedsbrev
Forbruger Europa udsender jævnligt nyhedsbreve med gode råd og nyheder om forbrugerrettigheder i EU inden for en lang række områder, fx flyaflysning, leje af bil, køb af varer og fortrydelsesret.