Pressemeddelelse

To ud af tre danskere føler skyld, når de bliver snydt på nettet

Danske forbrugere bebrejder sig selv, når de bliver snydt på nettet. Det viser en undersøgelse fra Forbruger Europa. Følelsen af skyld, skam og selvbebrejdelse giver de useriøse virksomheder gode vilkår.

”Jeg burde have opdaget, at det var snyd!”

En ny undersøgelse fra Forbruger Europa afspejler en af de helt store udfordringer, der knytter sig til skyggesiden ved digital handel: Forbrugere bebrejder dem selv, når de bliver snydt på nettet. Men det bør du aldrig gøre:

”Useriøse virksomheder arbejder målrettet med, hvordan de kan få snøret forbrugerne. Og de er dygtige. Vi ser ofte, hvordan bestemte virksomheder pludselig dukker op fx i Danmark, fordi de ser muligheden for at inkassere nogle hurtige penge. Og vupti så er de væk igen. Indtil de kommer tilbage med noget nyt. Det er utrolig svært at gennemskue,” siger direktør i Forbruger Europa, Lars Arent.

Undersøgelsen afdækker online snyd i en bred forstand, men langt størstedelen af de adspurgte er blevet snydt for mindre beløb på under 1000 kr.

”Det er ofte beløb i den størrelse, der gør sig gældende, når forbrugere bliver snydt på nettet af udenlandske virksomheder, fx ved at falde over et lokkende tilbud på sociale medier, køb af en prøvepakke, der viser sig at være et abonnement eller køb af varer fra useriøse hjemmesider.”

Useriøse virksomheder spinder guld

Næsten halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at de betaler eller lader være med at klage, selvom de oplever at være blevet snydt. Det er bekymrende, siger direktør i Forbruger Europa, Lars Arent:

Mange mister desværre deres penge, fordi de føler skyld over at være blevet snydt af virksomheder, der kun tænker på, hvordan de kan tjene lette penge på bekostning af forbrugere både i Danmark og resten af Europa. Men der er brug for, at vi ikke bare lever med at være blevet snydt. Det er afgørende, at vi taler åbent om det, ellers går vi snydernes ærinde.

40 % svarer i undersøgelsen, at de betalte, fordi andet ikke kunne betale sig pga. beløbets størrelse. Og det er ikke ukendt:

”Hos Forbruger Europa ser vi hver dag eksempler på, at forbrugere betaler, fordi beløbet ikke er så ’højt’. Og så er der alle dem, der aldrig får hjælp, men bare betaler. I sidste ende inkasserer useriøse virksomheder rigtig store pengesummer, fordi forbrugerne betaler i stilhed,” forklarer Lars Arent.

Lancerer kampagne

For at opfordre flere til at tale åbent om det, når de er blevet snydt på nettet, lancerer Forbruger Europa kampagnen ’ALLE kan blive snydt’. Formålet med kampagnen er at afhjælpe svindel-skam: Hvis du er blevet snydt på nettet, er det ikke din skyld. Mange andre står i samme situation, og du er ikke alene.

Tal åbent om det, og anmeld virksomheden fx på Trustpilot og sociale medier – så er du med til at advare andre mod at gå i samme fælde.

Tre gode råd til at undgå snyd på nettet:

1. Hvad skriver andre om hjemmesiden? Søg på nettet, og læs anmeldelser af hjemmesiden. Undersøg fx, om virksomheden er til stede på sociale medier. Der kan du normalt finde anmeldelser og kommentarer. Vær også opmærksom på, om anmeldelserne virker troværdige i forhold til navn, sprog, ydelse etc.

2. Er der en troværdig adresse og andre kontaktoplysninger? Virksomhedens adresse skal altid oplyses på hjemmesiden, så du fx kan sende varen retur. Der bør også være andre oplysninger som et telefonnummer, e-mail og CVR-nummer, og du bør ikke skulle lede efter det.

3. Er der stavefejl eller mærkelige formuleringer? At hjemmesiden fx bruger .dk, betyder ikke, at der er tale om en dansk virksomhed. I stedet er det en god idé at være opmærksom på, om sproget virker reelt, og om der fx er mærkelige formuleringer. Det kan tyde på maskinoversættelser.

 

Gode råd, hvis du er blevet snydt på nettet af en virksomhed

Pengene er ikke blevet trukket på dit kort:

  • Gør hurtigst muligt virksomheden opmærksom på, at du er uenig i deres krav. Sørg for at gemme mailen.
  • Kontakt Forbruger Europa, hvis du ikke kan komme i dialog med virksomheden. Hvis det er en udenlandsk virksomhed inden for EU, kan vi måske hjælpe dig, og ellers hjælper vi dig videre.

Pengene er blevet trukket på dit kort:

  • Kontakt din bank, der måske kan hjælpe dig med at få pengene tilbage.
  • Kontakt Forbruger Europa, hvis du ikke kan komme i dialog med virksomheden. Hvis det er en udenlandsk virksomhed inden for EU, kan vi måske hjælpe dig, og ellers kan vi hjælpe dig videre.

Gode råd, hvis du er blevet snydt af en privatperson:

  • Kontakt din bank, der måske kan hjælpe dig med at få pengene tilbage.
  • Kontakt Sikkerdigital.dk’s hotline, og få en vurdering af din sag. Du kan både ringe og skrive.
  • Anmeld svindel til politiet.

Faktaboks: Om undersøgelsen

Forbruger Europa og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i samarbejde med forbrugerpanelet Norstat lavet en ny undersøgelse blandt mere end 1000 danskere, der har oplevet at blive snydt på nettet inden for de seneste to år. Respondenterne er fordelt i alle danske regioner.

Forbruger Europas pressemeddelelser

Tilmeld dig Forbruger Europa pressemeddelelser.