Pressemeddelelse

Forbrugere i klemme mellem udenlandske virksomheder og inkassofirmaer

Mange danskere oplever at købe et produkt eller en ydelse online og blive opkrævet flere penge, end de havde forventet. Men både virksomhederne bag og inkassofirmaerne kan være svære at komme i dialog med. Vi giver gode råd til dig, der står i en lignende situation.

Langt de fleste inkassofirmaer overholder lovgivningen på området, men der kan være tilfælde, hvor der opstår problemer:

"Forbruger Europa taler med mange danske forbrugere, der oplever at blive opkrævet et langt højere beløb, end de forventede, da de gav deres oplysninger online. Selvom de har fortalt både virksomhed og inkassofirma, at de er uenige i kravet, får de alligevel rykkere, men det er ikke altid lovligt," siger leder af Forbruger Europa, Lars Arent.

Ender med at betale i frygt

Et par aktuelle eksempler er forbrugere, der troede de bestilte et enkeltstående produkt og ender med et abonnement, eller forbrugere der får en uventet regning for en online bilvurdering, de troede var gratis. Først får de opkrævninger fra den udenlandske virksomhed, men når de protesterer, får de ofte intet svar. Derefter får de rykkere fra et inkassofirma.

"Forbrugerne ved ikke, hvad de kan gøre for at stoppe opkrævningerne. De oplever, at de ikke kan få fat i de udenlandske virksomheder, og at inkassofirmaerne ikke kan gøre noget. Det sætter forbrugerne i klemme, fordi de ikke ved, hvor de kan få hjælp. Vi hører om flere sager, hvor forbrugere er pressede og i desperation ender med at betale beløbet, selvom ikke er enige.”

Klokkeklare regler

Men der er klare regler, der skal beskytte forbrugerne i de situationer. Derfor giver Forbruger Europa råd til, hvad du kan gøre, hvis du selv er havnet i klemmen:

  1. Hvis du har meddelt virksomheden og inkassofirmaet, at du ikke er enig i et eventuelt krav, er det i strid med reglerne, hvis virksomheden ikke forholder sig til din klage, og inkassofirmaet fortsætter med at sende rykkere.
  2. Inkassofirmaet kan ikke kræve, at du skal bevise, at du ikke skylder virksomheden det pågældende beløb. Det er derimod virksomheden, der skal bevise, at der er tale om et reelt krav.
  3. Inkassofirmaer må ikke gentage de procedurer, som virksomheden allerede har anvendt. Fx at sende rykkere med gebyr.
  4. Et inkassofirma bør aldrig true eller presse dig til at betale. 

Tjek om inkassofirmaet er registeret

Alle inkassofirmaer, der opkræver penge af danske forbrugere, skal være registeret af Rigspolitiet. Hvis et firma ikke er registreret, må de ikke opkræve betalinger. Du kan nemt tjekke, om det inkassofirma, du modtager en rykker fra, er registreret. Er firmaet ikke registreret, så kan du afvise opkrævningen.

Se listen over inkassofirmaer, der er godkendt til at sende opkrævninger til danske forbrugere.

Sådan klager du

Forbruger Europa kan hjælpe dig, hvis der er tale om en virksomhed eller et inkassofirma i et andet EU-land samt Norge, Island og Storbritannien. Typisk indleder Forbruger Europa en dialog med virksomheden og prøver at finde en løsning.

Klag til Forbruger Europa

Hvis et inkassofirma ikke overholder reglerne, kan du også indberette dem til politiets Administrative Center, der fører tilsyn med, at inkassolovgivningen bliver overholdt. Firmaer, der handler i uoverensstemmelse med reglerne, kan risikere påbud og i sidste ende at få frataget deres autorisation. 

Kontakt Politiets Administrative Center: 70 20 14 74 eller via digital post.

 

Forbruger Europas pressemeddelelser

Tilmeld dig Forbruger Europa pressemeddelelser.