Nyheder
”Lej din bil et sted, hvor du kan klage”
Da koblingen tjekkede ud efter én dags kørsel på Mallorca, var Lars Petersen glad for, at han havde lejet bilen gennem en udlejer, der var medlem af et europæisk klagenævn.
Som så mange andre danskere valgte Lars Petersen og hans hustru at leje en bil på ferien, så der var flere muligheder for at komme rundt og opleve noget. De fik stillet en flot og næsten spritny lejebil til rådighed, og de havde en dejlig første dag på den spanske ø. Da de den næste dag skulle ud på nye eventyr, var koblingen helt død på trods af, at bilen havde overnattet fredeligt på parkeringspladsen.
”Jeg kontaktede straks udlejningsvirksomheden, der sagde, at vi ville få en ny bil, og de vil betale vores taxa for at komme hen og hente den, så alt var faktisk fint. Problemet opstod, da vi kom hjem, og jeg fik en regning på 3.688 kr. for den ødelagte kobling,” siger Lars Petersen.
Konklusionen fra udlejningsvirksomheden var, at Lars Petersen selv var skyld i at have ødelagt koblingen efter at have kørt én dag i bilen.
”Argumenterne fra udlejningsvirksomheden var helt absurde. Jeg betalte deres regning, men jeg skrev tydeligt, at det var under protest. Derefter oprettede jeg en sag hos Forbruger Europa, der anbefalede mig at klage til The European Car Rental Conciliation Service (ECRCS).”
Og det kan ifølge jurist i Forbruger Europa, Tan Møhl, være nemmere at klage, når udlejningsvirksomheden er en del af ECRCS:
”Hvert år er billeje et stort tema hos Forbruger Europa. Vi har mange sager, hvor forbrugerne bliver beskyldt for at have ødelagt bilen, ligesom det også er tilfældet i Lars’ sag. Det kan være rigtig udfordrende at komme i dialog med de udenlandske udlejningsvirksomheder. Derfor er det en god idé at vælge en virksomhed, der er en del af klagenævnet ECRCS. Så har du altid mulighed for at få vurderet din sag.”
Da Lars Petersen klagede, fik han ingen bekræftelse, og det gjorde ham usikker på, om klagen mon var kommet frem. Han kontaktede ECRCS, der sagde, at de svarede på alle klager efter 30 dage, og det passede heldigvis også i dette tilfælde:
”Vi fik medhold i sagen, og vi fik hurtigt vores penge tilbage. Når jeg skal leje bil en anden gang, vælger jeg også en udlejningsvirksomhed, der er en del af ECRCS, så jeg har mulighed for at klage, hvis noget skulle gå galt."
Få flere gode råd til billeje i udlandet
Se oversigten over hvilke udlejningsvirksomheder, der er en del af ECRCS
Forbruger Europas nyhedsbrev
Forbruger Europa udsender jævnligt nyhedsbreve med gode råd og nyheder om forbrugerrettigheder i EU inden for en lang række områder, fx flyaflysning, leje af bil, køb af varer og fortrydelsesret.
Når du tilmelder dig, giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid afmelde dig og derved trække dit samtykke tilbage. Se Forbruger Europas privatlivspolitik.