Nyheder

Pas på kopier på ferien – det kan være ulovligt

Køber du mærkevarer, når du er på ferie, er det vigtigt at du tjekker om produktet er ægte. I nogle europæiske lande er det nemlig ulovligt at købe kopivarer – og det kan blive en dyr affære med bøder på helt op til 10.000 Euro. Forbruger Europa-netværket giver her seks gode råd til, hvordan du undgår kopier på rejsen.

Kopiprodukter er typisk billige, men det kan ende med at blive en dyr affære for forbrugere, som køber kopier på ferien eller har medbragt det hjemmefra.

I Danmark er det ikke ulovligt at købe kopivarer til privat forbrug. Men i andre EU-lande kan du få en bøde på op til 10.000 Euro, svarende til 75.000 kroner, for at besidde kopivarer – også, hvis du har haft varen med hjemmefra. Reglerne varierer i de forskellige EU-lande.

Sådan kan du genkende kopivarer:

Kopivarer kan være svære at genkende, men de er ofte af dårligere kvalitet. Her er Forbruger Europas seks gode råd til, hvordan du undgår at få en kopivare med i kufferten:

1. Lav et hurtigt pristjek.

Kan du se, at prisen er mistænkeligt lav? Det kan være en indikation på, at der er tale om en kopivare. Undersøg det nærmere, inden du køber varen.

2. Undersøg materialet og detaljerne.

Tjek syninger og mærkater. De er ofte dårligt påsat eller ser anderledes ud end originalen. Se, om virksomhedens navn er stavet rigtigt, og at ingen detaljer i logoet mangler. Tjek også sedlen med produktinformation og andre etiketter for stavefejl.

3. Tjek indersiden.

Indersiden af varen skal gerne have samme kvalitet som ydersiden. Producenter af kopivarer arbejder ofte ud fra billeder, som ikke viser indersiden af produktet.

4. Kig på indpakningen.

Se, om der er samme brand eller mærke på varens emballage som på varen indeni. Det er sjældent, at mærkevarer af høj kvalitet pakkes ind i emballage af dårlig kvalitet.

5. Bed om en kvittering.

Vær opmærksom på, at køb fra private også kan være kopivarer. Spørg derfor, hvor varen er købt, og få den originale kvittering med, hvis det er muligt.

6. Køb ikke velkendte mærkevarer af gadesælgere.

Mange mærkevareproducenter har selv lister over godkendte forhandlere. Er du i tvivl om varens ægthed, så tjek hos producenten.

Sikkerhed og sundhed på spil

Ud over den økonomiske risiko, du løber, når du køber kopier, er der andre gode grunde til at lade være med det.

Som forbruger kan du ikke vide, hvad dit kopiprodukt rent faktisk indeholder, da det er blevet fremstillet og transporteret på det kriminelle marked uden om godkendelsesprocesser og produkttests.

Der er således ingen kontrol, at de lever op til reglerne for varer i EU, og de kan derfor være farlige for din sikkerhed eller sundhed at bruge – herunder særligt kopieret medicin, legetøj, skønhedsprodukter og parfumer. 

Her kan du læse mere om reglerne for køb af kopivarer.

Forbruger Europas nyhedsbrev

Forbruger Europa udsender jævnligt nyhedsbreve med gode råd og nyheder om forbrugerrettigheder i EU inden for en lang række områder, fx flyaflysning, leje af bil, køb af varer og fortrydelsesret.

Når du tilmelder dig, giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid afmelde dig og derved trække dit samtykke tilbage. Se Forbruger Europas privatlivspolitik.

Se tidligere udsendte nyhedsbreve