Pressemeddelelse
Undgå at blive snydt af udenlandske biludlejere
Hvert år oplever mange danskere problemer med billejen. Faktisk modtog Forbruger Europa flere sager i 2023 end nogensinde før og meget tyder på, at 2024 følger trop. Derfor har vi lavet en guide til, hvordan du undgår de typiske problemer.
Sommerferie betyder, at mange vælger at drage sydpå til destinationer, hvor der er garanti for sol og dyp i poolen. Her kan en lejebil være en god måde at komme rundt og se seværdigheder på. Men det er ikke altid uden problemer:
”Hvert år får Forbruger Europa mange klager fra danskere, der føler sig snydt efter at have lejet bil på ferien. I 2023 fik vi 50% flere klager om billeje end året før. Ofte handler klagerne om, at lejerne oplever, at aftalen ikke bliver overholdt: Enten får de ikke den bil, de havde booket, eller også bliver det dyrere, end de troede,” siger direktør i Forbruger Europa, Lars Arent.
”Det er aldrig i orden, at billejen bliver dyrere, end du accepterede, da du bookede bilen. Du skal kunne regne med den aftale, du har indgået. Men det kan være svært at klage, da der ofte er flere parter i spil som fx en bookingportal. Derfor er det en god idé at følge nogle råd og forberede dig hjemmefra.”
1. Vær forberedt på at møde en sælger
Når bilen skal hentes, oplever mange et pres til fx at købe ekstraforsikringer eller andre opgraderinger, fordi de møder en biludlejer, der øjner muligheden for mersalg. Derfor er det en god idé, at du på forhånd sætter dig ind i vilkår og betingelser, hvad du blev oplyst af bookingportalen, og om du fx allerede er forsikret gennem dit kreditkort eller din rejseforsikring:
”Når du har sat dig ind i dine rettigheder og har læst lejeaftalen grundigt, er du langt bedre stillet til at håndtere det pres for at få dig til at købe mere, der kan komme fra biludlejeren,” siger Lars Arent.
Det kan være en fordel af leje bil gennem en udlejningsvirksomhed, hvor du har mulighed for at klage til det europæiske billejeklagenævn ’The European Car Rental Conciliation Service’. På hjemmesiden kan du se, hvilke udlejningsvirksomheder, der er medlem.
2. Sæt dig ind i lejeaftalen på forhånd
”Forbruger Europa har flere sager, hvor forbrugere har skrevet under på en lejeaftale på et lokalt sprog, som de ikke forstod. Uden at vide det, har de accepteret at betale ekstraudgifter, de ikke havde brug for,” siger Lars Arent.
Når du først har skrevet under på kontrakten, er det næsten umuligt at få en klage igennem på bagkant. Derfor er det vigtigt, at du insisterer på at få kontrakten på engelsk eller dansk og tager dig god tid til at læse den.
3. Medbring et internationalt kreditkort
De fleste biludlejere kræver, at du betaler med et kreditkort, der tilhører føreren af bilen. Det gør biludlejeren, så de kan reservere et beløb på kortet.
Hvis du kører bilen, bør du derfor altid medbringe et internationalt kreditkort, fx MasterCard, VISA kreditkort eller Eurocard og ikke kun et VISA/Dankort, selvom du måske har betalt med dit VISA/Dankort, da du bookede bilen. Nogle biludlejere accepterer nemlig ikke VISA/Dankort, og du kan ende med at måtte betale en dyr ekstraforsikring eller stå uden bil og depositum.
4. Tag billeder og gem din dokumentation
”En af de hyppigste årsager til uenigheder mellem lejere og udlejere er, at lejerne får skylden for skader, de ikke er skyld i. Derfor er det afgørende, at du dokumenterer bilens tilstand både når du henter den, og afleverer den igen.”
Sørg for at tage billeder og video med datovisning, der fx viser, at bulen bagpå allerede var der, da du hentede bilen.
Samlet guide til leje af bil i ferien:
- Læs lejeaftalen grundigt, før du skriver under. Læg især mærke til, hvad lejeaftalen skriver om:
- Ekstraudgifter, som du kan komme til at betale for ud over billejen. Det kan fx være parkeringsbøder, kørsel i miljøzoner og lignende.
- Forsikringer: Hvor stor er selvrisikoen? Hvilke forsikringer omfatter lejeaftalen? Undersøg, om du allerede selv har de forsikringer, du har brug for.
- Kørsel i flere lande: Nævner aftalen restriktioner i forhold til det? Har du brug for det?
- Føreren af bilen: Ofte er det et krav, at føreren er til stede, når bilen udleveres, og der kan være krav om, at føreren betaler for billejen
- Medbring et internationalt kreditkort som fx Mastercard eller Eurocard
- Hvis dit kreditkort har tilknyttet en rejseforsikring, så sørg for at betale billejen med det kort.
- Tag billeder og video af bilen fra alle sider, når du henter og afleverer den.
Få flere tips om billeje her.
Har du spørgsmål, eller vil du klage over en udenlandsk biludlejer? Kontakt Forbruger Europa.
Forbruger Europas pressemeddelelser
Tilmeld dig Forbruger Europa pressemeddelelser.