Nyheder
Handler du på Vinted? Det skal du være opmærksom på
Hos Forbruger Europa har vi modtaget henvendelser fra forbrugere, som har oplevet udfordringer i forbindelse med handel på Vinted. Derfor har vi samlet en oversigt over de mest typiske udfordringer, vi får henvendelser om.
Vinted er en populær online platform til at købe og sælge brugt tøj og accessories. Det er en grønnere måde at shoppe på - også på tværs af landegrænser.
Forbruger Europa har dog modtaget henvendelser fra forbrugere, som oplever udfordringer, når de handler på Vinted. Derfor har vi samlet en oversigt over de mest hyppige problemer, som du skal være opmærksom på, når du handler der.
1. Klager til postselskaber
Når du sender eller modtager noget via Vinted, bruger du deres pakkelabel og forsendelsesløsning. Det betyder også, at det er Vinted - og ikke dig - der har aftalen med fragtfirmaet. Hvis pakken bliver væk eller forsinket, kan du derfor ikke selv klage direkte til fragtfirmaet. Det skal altså være Vinted, som klager, og det kan gøre klageprocessen længere.
2. Risiko for kopivarer
Vær kritisk over for pris, troværdighed og kvalitet, når du shopper på platformen. Når du handler second hand, er det altid en god idé at være ekstra opmærksom - især hvis prisen virker for god til at være sand.
Der findes desværre kopivarer på platformen, og vi har set sager, hvor sælgere har slettet deres profil efter salget. Det gør det svært for Vinted at hjælpe, selv hvis du har tilkøbt den såkaldte køberbeskyttelse. Vinteds køberbeskyttelse dækker desuden kun, hvis varen er væsentligt anderledes end beskrevet - og hvis der er tale om en kopi, kan det være svært at bevise, at den adskiller sig fra beskrivelsen.
Det kan desuden være en god idé at tjekke sælgerens historik, bede om ekstra billeder og spørge ind til, hvorfor vedkommende sælger den pågældende vare.
3. Identifikation og skatteregler
Hvis du sælger ofte eller tjener et vist beløb gennem platformen, kan Vinted bede dig om at udfylde en formular med personlige oplysninger. Det sker for at leve op til EU’s skatteregler for online markedspladser.
Vi har set sager, hvor brugere pludselig blev udelukket fra deres konto uden tydelig forklaring på, at det skyldes EU-reglerne - og ikke kan få adgang, før de har sendt omfattende dokumentation og personlige oplysninger.
Ifølge Vinteds egne retningslinjer skal det som udgangspunkt være dig som bruger, der udfylder en formular og sender de nødvendige oplysninger. Vi har dog set tilfælde, hvor Vinted på eget initiativ anmoder om oplysningerne, uden altid at informere tydeligt om, hvad formålet er.
Det er altid vigtigt, at du er opmærksom og kritisk, før du deler personlige oplysninger på nettet, selv når anmodningen kommer direkte fra Vinted. Det kan være nødvendigt at indsende dokumentation for at få adgang til din konto igen, men sørg for at tjekke, at henvendelsen er ægte, før du deler noget.
God dialog med Vinted - Forbruger Europa kan hjælpe
Hvis du har haft problemer med en handel på Vinted, og har svært ved at komme i dialog med dem, kan du kontakte os. Vi har god erfaring med at tage sager op med Vinted og finde en løsning sammen med platformen. Vores hjælp er helt gratis.
Forbruger Europas nyhedsbrev
Forbruger Europa udsender jævnligt nyhedsbreve med gode råd og nyheder om forbrugerrettigheder i EU inden for en lang række områder, fx flyaflysning, leje af bil, køb af varer og fortrydelsesret.
Når du tilmelder dig, giver du samtykke til, at vi sender dig vores nyhedsbrev. Du kan til enhver tid afmelde dig og derved trække dit samtykke tilbage. Se Forbruger Europas privatlivspolitik.