Pressemeddelelse

Guide: Undgå bøder, når du kører på skiferie

Når skiglade danskere kører på ferie, er det ikke ligegyldigt, om de kender færdselsreglerne i de lande, de kører igennem.

Mange danskere pakker snart bilen og kører sydpå mod bjerge og bakker for at stå på ski. Det kan dog blive en dyr fornøjelse at køre i udlandet, hvis du ikke kender landets miljøzoner, hastighedsgrænser og andre færdselsregler.

Nogle EU-lande håndhæver færdselsreglerne meget effektivt ved at udstede bøder. Og reglerne i de forskellige lande er ofte anderledes end dem, vi kender fra Danmark. Det kan fx være regler for, hvor hurtigt du må køre, hvordan dine dæk skal være, og om du skal have lys på bilen. I flere europæiske byer er der også miljøzoner i centrum, som du skal betale for at køre igennem.  

Forbered dig hjemmefra

Når du kører i bil i et andet EU-land, er du ansvarlig for at følge landets færdselsregler. Hvis du lejer en bil, når du er nået frem, kan du heller ikke regne med, at udlejeren kan oplyse dig om færdselsregler og særlige miljøzoner.

"Skiltene er ofte på lokalsproget, og skiltene kan variere i udseende – selv inden for samme by. Det er heller ikke sikkert, at GPS’en kender de lokale forhold,” siger Lars Arent, der er leder af Forbruger Europa.

Derfor er det en fordel, at du orienterer dig om færdselsregler og miljøzoner hjemmefra. FDM har lavet en vejledning.

Miljøzoner

Der findes fx miljøzoner i Italien, Tyskland, Belgien og Frankrig. Hvis du er ejer af bilen, risikerer du efterfølgende at få en bøde, hvis der ikke er styr på reglerne. Hvis bilen er lejet, så vil myndighederne henvende sig til biludlejeren for at indhente oplysninger om lejer, så de kan sende bøden.

Det kan blive dyrt, hvis man overtræder færdselsreglerne i fx en italiensk lejebil, fordi udlejeren må tage et administrationsgebyr for at videregive lejerens oplysninger til myndighederne. Hvis man får flere bøder, kan biludlejeren finde på at opkræve et gebyr for hvert forhold.

Gode råd om bilkørsel i udlandet:

  • Tjek færdselsreglerne hjemmefra
  • Søg om tilladelse hjemmefra, hvis du har ret til at køre i en miljøzone
  • Vær opmærksom på skiltene
  • Biludlejer skal kunne dokumentere sin ret til at opkræve gebyrer
  • Det italienske Forbruger Europa har lavet en folder om miljøzoner og trafikforseelser i Italien

Forbruger Europas pressemeddelelser

Tilmeld dig Forbruger Europa pressemeddelelser.

Når du tilmelder dig, giver du samtykke til, at vi sender dig vores pressemeddelelser. Du kan til enhver tid afmelde dig og derved trække dit samtykke tilbage. Se Forbruger Europas privatlivspolitik.

Se nyheder